Copiii din satul Mereni, Constanta,
strang bani pentru Elisabeta Rizea


In preajma zilei de 8 Martie, profesorii de la Scoala generala Nichita Stanescu din satul Mereni s-au gandit sa vorbeasca elevilor despre femeile celebre ale Romaniei, inspirati probabil de subiectele din acele zile ale Jurnalului National. Cum in sat exista un consilier local pe nume Avramescu Damian, nascut in Nucsoara, nepot al familiei Jubleanu din grupul de rezistenta armata "Haiducii Muscelului" scoala l-a invitat sa vorbeasca despre Elisabeta Rizea.
[download articol intreg in format PDF]Zidul
Un reportaj documentar despre rezistenta din Muntii Fagarasului la Romania 1

O scrisoare la redactie. O femeie din Campulung Muscel povesteste despre un monument ce zace in curtea primariei din 1999. Femeia este nimeni alta decat Ion Elena, sora fratilor Arnautoiu, conducatorii partizanilor din Muntii Fagarasului, supranumiti "Haiducii Muscelului" din judetul Arges, cei pe care i-au ajutat Elisabeta Rizea, sotul ei Gheorghe si fiica lor. Monumentul se numeste "Zidul de rezistenta anticomunista din Muscel".
[download articol intreg in format PDF]Monumentul unei femei monumentale

Intotdeauna am crezut cu sfintenie ca, inaintea Metroului, a literaturii realismului socialist sau a televizorului color mioritic, motivul real de mandrie ai romanilor au fost cei 15 ani de rezistenta anticomunista in munti.
[download articol intreg in format PDF]